Kennis en innovatie
Haze vervangen door Hortiscatter geeft meer informatie over lichtverdeling

De mate van verstrooiing van licht door diffuse coatings en glas wordt meestal met Haze aangeduid. Dat is in de markt zo gegroeid. Het begrip Hortiscatter geeft echter meer informatie over hoe het licht verdeeld is.

Het gebruik van het begrip Haze in de tuinbouw is ontstaan bij de eerste proeven met diffuus licht. Maar eigenlijk is dit begrip helemaal niet bedoeld voor glas. Het komt voort uit de Amerikaanse ASTM-1003 norm, die opgesteld is voor plastics en aangeeft hoe helder die plastics zijn. Voor materialen met een Haze groter dan 30% is deze norm echter niet meer bruikbaar. Met andere woorden: dan geeft het geen goed beeld van de lichtverstrooiing. Zeker niet bij glas.

Doordat er geen alternatief voorhanden was, is het begrip Haze toch ingeburgerd geraakt in de tuinbouw. Het geeft aan hoeveel procent van het invallend licht meer dan 2,5° afbuigt van de hoek waaronder het van invalt. Bij 60% Haze buigt 60% van het invallende licht meer dan 2,5° af van de hoek waaronder het invalt. Dit percentage geeft niet voldoende informatie over de lichtverdeling, maar omdat leveranciers vrijwel allemaal met dezelfde apparatuur meten – de Haze-gard – is er in de markt een gevoel ontstaan bij Haze.

Toch klonken in de loop van de tijd regelmatig kritische geluiden van tuinderszijde, met name bij diffuus glas.

Hortiscatter

Met de actualisatie van de norm NEN2675 is Haze vervangen door Hortiscatter. Inmiddels is deze geactualiseerde norm bijna twee jaar in gebruik. Desondanks blijft het begrip Haze nog hardnekkig gebruikt worden.

Net als Haze wordt Hortiscatter uitgedrukt in een percentage en ligt deze tussen de 0 en 100%. Helder glas heeft een Hortiscatter van 0%, terwijl een materiaal dat het invallende licht helemaal gelijkmatig over alle uitvalshoeken verstrooit, een Hortiscatter van 100% heeft. Zowel diffuse coatings als diffuus glas kunnen met de Hortiscatter gekarakteriseerd worden.

Haze versus hortiscatter

Diffuse coatings

De Hortiscatter van ReduFuse en ReduFuse IR hangt af van de dikte van de coating, die afhankelijk is van het aantal opgebrachte emmers per hectare. De mate van lichtverstrooiing door zowel coatings als diffuus glas uitgedrukt in Hortiscatter ligt in het algemeen lager dan de Hazewaarde. Het kan zelfs voorkomen dat een Haze van 70% samengaat met een Hortiscatter van 40%, maar meestal liggen de waarden dichter bij elkaar.

In elk geval geldt: hoe hoger de Hortiscatter hoe beter de verdeling van het licht in het gewas. En dat zorgt voor minder stress, gelijkmatigere groei, betere productie en een hogere kwaliteit.


Terug naar overzicht

Ook interessant:


Tijd voor duidelijkheid over % scherming coatings

In de praktijk zijn er verschillende manieren gegroeid om de scherming door coatings aan te duiden. Dat kan tot misverstanden leiden. Mardenkro zorgt in het vervolg voor duidelijkheid.

Lees meer over bruto en netto scherming

Begeleiding ReduSystems klanten

Begeleiding ReduSystems klanten

Om het maximale uit de ReduSystems coatings te halen, heeft Mardenkro besloten om in bepaalde gevallen ReduHeat en ReduFuse gebruikers een intensieve begeleiding aan te bieden.

Wilt u meer weten?

Wij publiceren diepgaande kennis artikelen voor telers en teelt-adviseurs om u inzicht te geven in klimaat- en lichtregulering met onze producten.

U kunt opgeven welke artikelen u wilt ontvangen. U kunt altijd uitschrijven.

ReduSystems® is een merk van Mardenkro B.V. Copyright © Mardenkro B.V.