Kennis en innovatie
Van Paassen: flinke lichtwinst door AntiCondens leidt tot meer productie.

Bij gewassen die in de zomer wisselen, is dat de ideale tijd om AntiCondens tegen het kasdek te zetten. Het is alvast een goede voorbereiding op het komende vochtige seizoen, wanneer condensdruppels kostbaar licht wegnemen. Tomatenteler Paul van Paassen gebruikt AntiCondens al drie jaar en behaald een lichtwinst van 7 tot 9 procent.

Links zonder AntiCondens, rechts met AntiCondens.

Het kasdek is een groot deel van het jaar bedekt met condens. Dat kost veel licht, juist in een periode dat elke zonnestraal nuttig is voor het gewas. Als waterdamp condenseert in de vorm van grove druppels loopt de lichtinval met 9% terug, heeft Wageningen University & Research berekend. In de praktijk blijkt dat veel telers niet beseffen hoeveel licht dit probleem kost.   
De optimaal doorlatende waterfilm tegen het kasdek is op een eenvoudige manier te realiseren: door AntiCondens op te brengen.

Extra lichtwinst

AntiCondens verdeelt waterdamp in een fijne film over het glas. Daardoor verbetert de lichtinval al snel met 5%. Ook is het probleem van vallende druppels in de kas opgelost. Als die op het gewas terecht komen, kunnen immers schimmels zoals meeldauw of botrytis daar gemakkelijk kiemen. Toepassing van AntiCondens heeft daardoor ook een gewasbeschermingseffect: het gewas wordt duidelijk minder nat. Het water loopt allemaal naar de condensgoot.
Het product moet op droog glas aangebracht worden. Bij gewassen met een teeltwisseling in de zomerperiode - zoals komkommer, gerbera, chrysant, aardbei – is dat het ideale moment. Het is immers veel praktischer om te werken in een lege kas of kasafdeling. Overigens is het ook mogelijk om AntiCondens in een kas met gewas aan te brengen, maar dan is vooraf verstandig om te testen of het gewas er tegen kan. Uit de proeven van Mardenkro blijkt dat er bij tomaat, komkommer en gerbera geen problemen zijn, terwijl bij roos wel enige schade op kan treden.
Er zijn verschillende methoden om AntiCondens op te brengen: met een spuitkar die over de buisrail rijdt, of vernevelen met een spuitlans. Na het opbrengen moet het product goed opdrogen. Vervolgens doet het minimaal een jaar zijn werk. Pas als het kasdek weer schoongemaakt wordt met een reinigingsmiddel, wordt het afgewassen.

Van Paassen: 7 tot 9% lichtwinst door AntiCondens

Tomatenteler Paul van Paassen in Bleiswijk is de teler met de langste ervaring van AntiCondens op glas, inmiddels drie jaar (AntiCondens op plastic bestaat al langer). “We huren een spuitkar bij de loonwerker om AntiCondens zelf aan te brengen. Die rijdt met veertig meter per minuut door het pad en spuit de AntiCondens tegen het glas. Op deze manier wordt het perfect opgebracht”, vertelt hij.
Voorheen teelde hij het grove trostomatenras Merlice, nu de specialiteit Strabena, een goed smakende kleine soort, die om zijn unieke vorm bekend staat als de ‘aardbeitomaat’ en verkocht wordt onder het merknaam Rimini.
De teeltwisseling blijft in november, een periode waarin het kasdek bijna continu vochtig is.
“Het is belangrijk om het product op een droge dag op te brengen, idealiter als de kas verder leeg staat. Het product, de huur van het materiaal en de arbeid zorgen wel voor kosten, maar de balans valt positief uit: je produceert toch een stuk meer”, zegt hij.
Al drie jaar lang is hij positief over de resultaten: “Het glas is veel minder nat; dat zie je gewoon. En dat geeft lichtwinst. Mardenkro heeft hier in het voorjaar gemeten en ten opzichte van een niet-behandeld stuk was de lichtwinst 7 tot 9%. Dat is dus aardig wat en dat vertaalt zich in meerproductie.”

Neem contact op met een van onze distributeurs of direct met ons via carlo@mardenkro.com


Terug naar overzicht

Ook interessant:


Elke procent meer licht in de winter is pure winst

In de winter is licht de beperkende factor voor de productie. Elke maatregel die voor een grotere lichtinval zorgt, is dan welkom. > Lees meer over betere lichtinval in de winter

Tien procent meer lichtinval in de kas

Elke procent meer licht kan omgezet worden in meer productie. Mardenkro biedt een pakket aan oplossingen om de lichtinval in de kas tot maar liefst tien procent te verbeteren.
Lees meer over verbetering van de lichtinval

Wilt u meer weten?

Wij publiceren diepgaande kennis artikelen voor telers en teelt-adviseurs om u inzicht te geven in klimaat- en lichtregulering met onze producten.

U kunt opgeven welke artikelen u wilt ontvangen. U kunt altijd uitschrijven.

ReduSystems® is een merk van Mardenkro B.V. Copyright © Mardenkro B.V.